Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2012 09:50

Αργεντινή: Καταδικάστηκαν πρώην δικτάτορες για απαγωγές μωρών

O Χόρχε Βιντέλα (αριστερά) και ο Ρεϊνάλντο Μπινιόνε O Χόρχε Βιντέλα (αριστερά) και ο Ρεϊνάλντο Μπινιόνε

Ποινή κάθειρξης 50 και 15 ετών αντιστοίχως επιβλήθηκε από δικαστήριο του Μπουένος Αϊρες σε δύο πρώην δικτάτορες της Αργεντινής, τον Χόρχε Βιδέλα και τον Ρεϊνάλντο Μπινιόνε, για κλοπές μωρών αντιπολιτευόμενων κατά την διάρκεια της δικτατορίας, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Το δικαστήριο αποφάσισε «να καταδικάσει τον 86χρονο απόστρατο στρατηγό Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα σε κάθειρξη 50 ετών και τον 84χρονο απόστρατο στρατηγό Ρεϊνάλντο Μπινιόνε σε 15 χρόνια», ανέγνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Ροκέτα ενώπιον μιας κατάμεστης αίθουσας.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρισκόταν και η Εστέλα ντε Καρλότο, επικεφαλής της οργάνωσης των Γιαγιάδων της Πλατείας του Μάη, στην οποία οφείλεται η ανακάλυψη της ταυτότητας 105 παιδιών αντιπολιτευομένων, τα οποία είχαν κλαπεί επί δικτατορίας και είχαν δοθεί σε φιλικά προσκείμενους στο στρατιωτικό καθεστώς.

Μπροστά σε μια γιγαντοοθόνη εγκατεστημένη απέναντι από το δικαστήριο, εκατοντάδες συγγενείς θυμάτων, παιδιά αντιπολιτευομένων και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποδέχθηκαν αυτές τις καταδίκες με δάκρυα, τραγούδια και φωνές χαράς, μετά τα πολλά χρόνια που διήρκεσε η διαδικασία.

Ποινές από 40 ως 15 χρόνια κάθειρξης επιβλήθηκαν σε πολλούς άλλους συγκατηγορουμένους, ανάμεσα στους οποίους ο απόστρατος αξιωματικός του Ναυτικού Χόρχε Ακόστα, γνωστός ως «Ο Τίγρης». Οι κατηγορούμενοι δικάζονταν για συμμετοχή σε ένα «συστηματικό σχέδιο» κλοπής μωρών αντιπολιτευομένων.

Ο Χόρχε Βιδέλα εκτίει ήδη δύο ποινές ισόβιας κάθειρξης για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ο Ρεϊνάλντο Μπινόνε εκτίει επίσης δύο ποινές (ισόβια και κάθειρξη 25 ετών) για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ακόστα, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 30 ετών, εκτίει κι αυτός ποινή ισοβίων.

Συνολικά 11 πρόσωπα δικάζονταν από το Φεβρουάριο του 2011 στο Μπουένος Άιρες σ' αυτή την πρώτη δίκη για τα κλεμμένα παιδιά που στη συνέχεια «υιοθετήθηκαν» από οικογένειες φιλικές προς το καθεστώς και τον αριθμό των οποίων η οργάνωση των Γιαγιάδων της Πλατείας του Μάη υπολογίζει σε 500.

Κατά την διάρκεια της δικτατορίας (1976 - 1983), ο Βιδέλα ήταν στην εξουσία από το 1976 έως το 1981, ενώ ο Μπινιόνε από το 1982 έως το 1983.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Κατηγορία Εγκλήματος: Απαγωγή, Πολιτικό Έγκλημα
  • Φύλλο Θύτη: Άνδρας
  • Χώρα: Αργεντινή
Διαβάστηκε 1287 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2012 09:56

Πολυμέσα

blog comments powered by Disqus