Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2012 11:23

Τέσσερις καταδικάστηκαν σε θάνατο για τη μεγαλύτερη τραπεζική απάτη του Ιράν

Ο πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad πέρυσι αρνήθηκε τις κατηγορίες από ορισμένα μέσα ενημέρωσης ότι το γραφείο του είχε οποιεσδήποτε συνδέσεις με την απάτη Ο πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad πέρυσι αρνήθηκε τις κατηγορίες από ορισμένα μέσα ενημέρωσης ότι το γραφείο του είχε οποιεσδήποτε συνδέσεις με την απάτη

Οι ποινές τέθηκαν στο τέλος της δίκης των 39 υπόπτων που ξεκίνησε το Φεβρουάριο. Το μέγεθος του σκανδάλου εκτιμήθηκε στα 2,6 δισ. δολάρια, όταν ήρθε στο φως τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.


"Σύμφωνα με την ετυμηγορία, τέσσερα άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο,« ο γενικός εισαγγελέας Gholam Hossein Mohseni Ejeie φέρεται να δήλωσε.

Ο Mohseni Ejeie δήλωσε ότι άλλοι δύο από τους υπόπτους καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έως και 25 χρόνια, αφότου κρίθηκαν με την σειρά τους ένοχοι δωροδοκίας.

Τα ονόματα όσων καταδικάστηκαν δεν έγιναν γνωστά στο κοινό. Έχουν 20 ημέρες από την ημερομηνία της ετυμηγορίας να ασκήσουν έφεση.

Το σκάνδαλο περιστράφηκε γύρω από μια ιδιωτική ομάδα που συγκέντρωσε τρισεκατομμύρια υλών σε δάνεια από έξι ιρανικές τράπεζες δια μέσου πλαστών ή παράνομων πιστωτικών επιστολών προμήθειας για την αγορά δημόσιων επιχειρήσεων και την ιδιωτικοποίησή τους.

Ο πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad πέρυσι αρνήθηκε τις κατηγορίες από ορισμένα μέσα ενημέρωσης ότι το γραφείο του είχε οποιεσδήποτε συνδέσεις με την απάτη

Η υπόθεση για αρκετές εβδομάδες τροφοδότησε πολιτική έριδα μεταξύ της κυβέρνησης Αχμαντινετζάντ και των υπερσυντηρητικών παρατάξεων του καθεστώτος που δεσπόζει το κοινοβούλιο και τα δικαστήρια..

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Shamseddin Hosseini τον περασμένο Νοέμβριο ήρθε πολύ κοντά στην απόλυση του από το Κοινοβούλιο.

Ο ανώτατος ηγέτης Ayatollah Ali Khamenei και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ali Larijani, στη συνέχεια, παρενέβησαν για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις δημόσιες διαμάχες θεωρώντας ότι υπονομεύουν τα συμφέροντα της χώρας.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Κατηγορία Εγκλήματος: Απάτη
  • Φύλλο Θύτη: Άνδρας
  • Χώρα: Ιράν
  • Ημερομηνία (Από - Εώς): Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012
  • Εξιχνιασμένο: Ναι
Διαβάστηκε 1033 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2012 11:39

Πολυμέσα

blog comments powered by Disqus