Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012 13:32

3 Ηλεκτρονικά εγκλήματα σε βάρος του ΙΚΑ

Ακόμα τρεις περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.) εξιχνιάστηκαν από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο ενεργούμενης αστυνομικής έρευνας και προανάκρισης για εγκληματική οργάνωση, απάτη και πλαστογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, κατά του φορέα του Ιδρύματος.

Οι υποθέσεις αφορούν ηλεκτρονική υποβολή ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, μέσω του διαδικτύου, ενώ ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους τρεις (3) ημεδαποί ιδιοκτήτες γραφείων (ενός λογιστικού και δύο τεχνικών γραφείων) στη Χρυσούπολη Καβάλας, στο Καλοχώρι και στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα. Η συνολική ζημιά για το Ι.Κ.Α. εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις -100.000,00 - ευρώ.

Αναλυτικότερα, η διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, ξεκίνησε ύστερα από σχετικές καταγγελίες του Ι.Κ.Α., σύμφωνα με τις οποίες άγνωστα άτομα είχαν υποβάλλει μέσω του διαδικτύου ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

Με αυτό τον τρόπο, δήλωναν εικονικά εργάτες οικοδομικών έργων και ημέρες απασχόλησης αυτών, που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Οι ψευδώς δηλωμένοι εργάτες λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις απορρέουσες από αυτήν παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα κ.ά.), ενώ ουδέποτε καταβάλλονταν οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές.

Από την αστυνομική διαδικτυακή έρευνα, που έγινε στο πλαίσιο άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και την ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, εντοπίστηκαν «γεωγραφικά» συγκεκριμένα σημεία προέλευσης των ηλεκτρονικών ιχνών, στη Χρυσούπολη Καβάλας, στο Καλοχώρι και στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα.

Κλιμάκια εξειδικευμένων στελεχών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησαν έρευνες, χθες και προχθές, παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, σε αυτούς τους επαγγελματικούς χώρους και συγκεκριμένα σε:

  • Λογιστικό γραφείο που βρίσκεται στη Χρυσούπολη Καβάλας, ιδιοκτησίας ημεδαπού, κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν ένας φάκελος με εννέα (9) Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις φυσικών προσώπων και ένας φορητός Η/Υ.
  • Τεχνικό γραφείο που βρίσκεται στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, ιδιοκτησίας ημεδαπού, κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν ένας φάκελος με έξι (6) Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις φυσικών προσώπων και δύο (2) σκληροί δίσκοι Η/Υ.
  • Τέλος, σε τεχνικό γραφείο στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, ιδιοκτησίας ημεδαπού, κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν τρεις (3) σκληροί δίσκοι Η/Υ.

Το προανακριτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί για τους ιδιοκτήτες των τριών γραφείων θα υποβληθεί στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Καβάλας και Θεσσαλονίκης.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Κατηγορία Εγκλήματος: Κυβερνοέγκλημα, Απάτη
  • Χώρα: Ελλάδα
  • Ημερομηνία (Από - Εώς): Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012
  • Εξιχνιασμένο: Ναι
Διαβάστηκε 1279 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012 13:39

Πολυμέσα

blog comments powered by Disqus