Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 12:10

Αλκέτ Ριζάι - Ομηρία στις φυλακές Μαλανδρίνου

Ο Αλκέτ Ριζάι παραδίδεται στις αρχές Ο Αλκέτ Ριζάι παραδίδεται στις αρχές

Έληξε αίσια το περιστατικό ομηρίας στις φυλακές του Μαλανδρίνου, Απελευθερώθηκαν οι όμηροι και παραδοθήκαν οι τρεις δράστες. Υπήρξε στενή συνεργασία των αστυνομικών Αρχών με τη Διεύθυνση της Φυλακής, την Τοπική Εισαγγελία και όλους τους υπόλοιπους φορείς που ενεπλάκησαν στη διαχείριση του περιστατικού.

Καταλυτικός ο ρόλος της Ειδικής Ομάδας Διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας και η παρέμβαση της ειδικής ομάδας της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.)

Αίσιο τέλος είχε Κυριακή (17-03-2013) το βράδυ, στο Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου, το περιστατικό ομηρίας, που διαδραματιζόταν από χθες το βράδυ, με δράστες τρεις υπηκόους Αλβανίας έγκλειστους των φυλακών, μεταξύ αυτών και ο Αλκετ Ριζάι, ο άνθρωπος που είχε αποδράσει δύο φορές από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο, μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα.

Ειδικότερα, οι τρεις δράστες έχοντας στην κατοχή τους δυο αυτοσχέδια μαχαίρια – λάμες και ισχυριζόμενοι ότι κατέχουν ποσότητα ενεργών εκρηκτικών, έθεσαν σε ομηρία έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους οποίους περιόρισαν σε εσωτερικό χώρο των φυλακών, απαιτώντας να τους παραχωρηθεί όχημα για τη διαφυγή τους.

Μετά την αρχική ενημέρωση των Αστυνομικών Αρχών, ενισχύθηκε άμεσα η εξωτερική φρουρά των Φυλακών με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας και των όμορων Αστυνομικών Διευθύνσεων, και ειδικότερα με δυνάμεις της Ασφάλειας, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) και των Περιφερειακών Αστυνομικών Υπηρεσιών, οι οποίες απέκλεισαν την περίμετρο των Φυλακών και όλη την ευρύτερη περιοχή.

Προοδευτικά κατέφθασαν ειδικές αστυνομικές ομάδες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), ενισχυμένη Ομάδα Διαπραγματευτών και Ψυχολόγων της Ελληνικής Αστυνομίας, ομάδα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.), κλιμάκια όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών, ενώ διατέθηκε και το ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας για την εναέρια κατόπτευση των Φυλακών και της ευρύτερης περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της διαχείρισης του περιστατικού, ένας από τους έξι ομήρους κατάφερε χθες αργά το βράδυ, να διαφύγει της προσοχής των δραστών και να απελευθερωθεί.

Μετά την άφιξη τους οι Ειδικοί Διαπραγματευτές της Ελληνικής Αστυνομίας, ανέλαβαν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους δράστες, οι οποίες συνέβαλαν καταλυτικά στην αίσια έκβαση του περιστατικού. Ανάλογης καθοριστικής σημασίας στο τελικό αποτέλεσμα ήταν και η παρουσία - παρέμβαση των ειδικών δυνάμεων της Ε.Κ.Α.Μ.

Στις 17-03-2013 και ώρα 20.30, οι τρεις δράστες, μετά από πολύωρες και επίπονες διαπραγματεύσεις, παραδόθηκαν στις ειδικές δυνάμεις της Ε.Κ.Α.Μ., που είχαν εισέλθει στο χώρο. Απελευθερώθηκαν οι πέντε όμηροι, οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Όπως διαπιστώθηκε, οι δράστες έφεραν αντικείμενα που προσομοίαζαν με εκρηκτικά, τα οποία μπορούσαν να ενεργοποιηθούν-εκραγούν με τηλεχειρισμό. 

Υπήρξε υψηλός βαθμός ετοιμότητας και στενής συνεργασίας των αστυνομικών Αρχών με τη Διεύθυνση της Φυλακής, την Τοπική Εισαγγελία και όλους τους υπόλοιπους φορείς που ενεπλάκησαν στη διαχείριση του περιστατικού.

Η διαχείριση του περιστατικού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συστήματος διαχείρισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης και κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, με την κωδική ονομασία «ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ».

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Κατηγορία Εγκλήματος: Απαγωγή, Τρομοκρατία
  • Φύλλο Θύτη: Άνδρας, Γυναίκα
  • Χώρα: Ελλάδα
  • Ημερομηνία (Από - Εώς): Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013
  • Εξιχνιασμένο: Ναι
Διαβάστηκε 1952 φορές
blog comments powered by Disqus